Σίσες Μυλοποτάμου, 1980. Η κυρά Μαρία, μητέρα μιας οικογένειας και φουρνάρισσα του χωριού, μοιράζει την αγάπη της στο μεγάλωμα των πέντε αγοριών της και στην αρτοποιία. Παρά τη δυσκολία των εποχών τα καταφέρνει μια χαρά.

Στο σημείο όπου βρισκόταν ο παλιός φούρνος, τα αγόρια της που αναλαμβάνουν πλέον ως δεύτερη γενιά, στήνουν μια μικρή μονάδα παραγωγής, η οποία μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο. Οι συγχωριανοί αγκαλιάζουν τα προϊόντα για την αγνότητα και την ποιότητα τους και σιγά σιγά από στόμα σε στόμα γίνονται γνωστά και στο υπόλοιπο νησί. Ο κόσμος τα αναζητάει συνεχώς και οι ανάγκες μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα. Έτσι μεγαλώνει και η οικογενειακή επιχείρηση και σιγά σιγά ανοίγει ένα – ένα τα καταστήματα της στις πόλεις του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου ενώ παράλληλα προσφέρει τα προϊόντα της σε επιλεγμένα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

Σήμερα, μερικές δεκαετίες αργότερα, ο Φούρνος του Νύκταρη εξακολουθεί να διατηρεί αναλλοίωτο το στοιχείο της οικογενειακής επιχείρησης δημιουργώντας αρτοποιήματα και είδη ζαχαροπλαστικής εφάμιλλης ποιότητας και αγνότητας με εκείνα που σαράντα χρόνια πριν δημιουργούσε με τόσο μεράκι η κυρά – Μαρία για τους συγχωριανούς της, ακολουθώντας πάντα τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.

Αναλόγως την εποχή, συλλέγει χαρούπι, ελαιόλαδο, μυρωδικά, βότανα από τα βουνά της περιοχής και άλλες πρώτες ύλες που βρίσκει σε αφθονία στον τόπο της. Πλάθει με μεράκι χωριάτικο ψωμί, βουτήματα, γαλακτομπούρεκο, λυχναράκια και άλλες λιχουδιές για τους κατοίκους του χωριού, ακολουθώντας πιστά τις παραδοσιακές συνταγές της γιαγιάς της. Όλα τα δημιουργήματα της είναι τόσο ξεχωριστά που οι κάτοικοι του χωριού αγαπούν ότι είναι καμωμένο από τα χεράκια της.

Τα αγόρια της ζουν και μεγαλώνουν μέσα στον κόσμο του ψωμιού. Και όσο έρχονται σε επαφή μαζί του τόσο θέλουν να της μοιάσουν και να ακολουθήσουν το παράδειγμα της. Η κυρά Μαρία τους μαθαίνει όλες τις οικογενειακές συνταγές της ώστε να πάνε την παράδοση ένα βήμα παρακάτω. Χωριάτικο ψωμί, χορτόπιτες από άγρια χόρτα του βουνού και παραδοσιακά κρητικά βουτήματα, μεταξύ των οποίων και τα καλορίζικα. Ειδικά για τα καλορίζικα ακολουθεί μια μυστική συνταγή που δεν έχει εκμυστηρευτεί σε κανέναν παρά μόνο σε εκείνους.

“Δεν βγάζουμε απλά το ψωμί μας, προσπαθούμε να κάνουμε τη ζωή σας ομορφότερη!”